DEN HELDER - De tweede Fiets- en Ontdekdag van Team Sportservice is de helft korter, maar minstens zo interessant. “Want we koppelen deze editie aan Open Monumentendag”, vertelt Marijke de Wijs, een van de organisatoren. “Een mooie route van ongeveer elf kilometer langs zes open monumenten. En omdat we natuurlijk de tijd nemen om even binnen te kijken en cultuur op te snuiven, hebben we het aantal kilometers moeten inkorten.” De Fiets- en Ontdekdag is zaterdag 10 september.

De start en finish zijn bij het kantoor van Team Sportservice op Willemsoord, gebouw 39. Om 10.00 uur gaan de fietsers op pad, rond 15.00 uur zijn ze waarschijnlijk weer terug. “We organiseren de dag deze keer samen met Citymarketing Den Helder, omdat die verantwoordelijk is voor de organisatie van Open Monumentendag.”

Fiets- en Ontdekdagen maken onderdeel uit van Doortrappen, een landelijk programma om veilig fietsen tot je honderdste onder de aandacht te brengen. De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hebben ruim een jaar geleden een intentieverklaring ondertekend waarmee ze aangeven het project te ondersteunen. Den Helder is bovendien hard op weg om de meeste fietsvriendelijke gemeente van Nederland te worden.

Gratis fietsspiegel

Bij de start krijgen de deelnemers informatie over het belang van een spiegel op de fiets. En nog mooier: iedereen die nog geen spiegel heeft, kan er gratis eentje laten monteren. “Er loopt momenteel een landelijke actie Spiegeltje, Spiegeltje. Met die actie willen we laten zien hoe belangrijk een fietsspiegel is. Want het is niet voor iedereen even makkelijk om over je schouder te kijken. Denk aan ouderen. Of mensen met een e-bike, die toch vaak net even sneller gaat dan een stadsfiets”, legt Marijke de Wijs uit.

Lunchen in het Timorpark

Als de spiegels gemonteerd zijn, kan de groep veilig op pad. “Rond het middaguur zijn we in het Timorpark waar we een lunchpakket uitdelen die je ter plekke kunt opeten. Dan hebben we een stuk van de route met drie monumenten achter de rug. Na de lunch vervolgen we onze weg naar nog drie monumenten. Allemaal panden waar je doorgaans niet zo snel komt. Ik verwacht rond 15.00 uur terug te zijn op Willemsoord.”

Perfect bij thema duurzaamheid
Deze tweede Fiets- en Ontdekdag sluit perfect aan bij het thema van Open Monumentendag van dit jaar: duurzaamheid. “Want laten we eerlijk zijn, fietsen is toch ontzettend duurzaam.”

Wie mee wil doen aan de fietstocht, kan zich aanmelden. Dat kan via noordhollandactief.nl, mdewijs@teamsportservice.nl of 06-23 69 08 13. De kosten bedragen 2,50 euro.