DEN HELDER - Als iemand weet dat een fout in je leven niet fataal hoeft te zijn voor de rest ervan, dan is het Edward van Gils wel. The Godfather of streetfootball kreeg het leven niet cadeau. Als jonge jongen werd hij verlaten door zijn moeder en zijn vader kon hem niet mannen. Gevolg: Van Gils groeide op met de wetten van de straat en de criminaliteit. Nu wil hij jongeren en jongvolwassenen laten zien dat een misstap een keerzijde heeft. Dat doet hij met straatvoetbal. Zaterdag 5 maart is hij te gast in Den Helder om een lezing te geven. Gevolgd door drie clinics.

Zonder zijn eigen duwtje in de rug had de straatvoetbalheld het niet gered. Daarom wil hij kansarme jongeren ook die hand bieden: ‘want iedereen verdient een tweede kans.’

Op zoek naar zaalschoenen
Marijke de Wijs van Team Sportservice haalde de prof naar de marinestad voor een gastcollege: “Jongeren en jongvolwassenen die maatschappelijk buitenspel staan, willen we in beweging krijgen. Ze hebben vaak nauwelijks of geen sociaal netwerk waarop ze kunnen terugvallen. En worden keer op keer geconfronteerd met negatieve ervaringen. Daarnaast hebben ze vaak niet de middelen om te sporten. Denk aan geld voor contributie, kleding, schoenen. Of de drempel is te hoog om zich aan te sluiten bij een vereniging. Trouwens, we zijn op zoek naar zaalschoenen. Als iemand nog een paar oude over heeft, willen we die heel graag hebben om uit te delen aan de deelnemers.”

Leuke middag
Doel van deze clinics is daarom voor de bewegingsagoog om de deelnemers een leuke middag te bezorgen. Maar ook om ze laten zien dat het anders kan. Dat er een weg terug is. Het niet te laat is. “En als het aanslaat wil ik een tweewekelijkse sportactiviteit opzetten. Dat kan boksen zijn of bootcamp. Het mooiste is als het een echte groep wordt. Een groep waar ze zich veilig voelen.”

Verkeerde afslag
Edward van Gils zijn doel is jongeren te re-integreren in de maatschappij. “Sommigen van ons raken in een bepaalde situatie, ze gaan de fout in. Hebben een verkeerde afslag genomen. De stap naar de criminaliteit is dan niet zo groot meer. Ik weet dat je met wat hulp daar uit kunt komen.”

Uitgebreid over eigen leven
Nu geeft de straatvoetballer clinics en colleges door het hele land. Zaterdag 5 maart is dat in De Dukdalf op Willemsoord. Het gastcollege begint om 13.00 uur met een demonstratie freestyle voetbal. Daarna vertelt Van Gils uitgebreid over zijn eigen leven. De clinics starten om 15.00 uur. De deelnemers kunnen kiezen uit freestyle voetbal, boksen en TikTok-dance. Alle clinics duren een uur.

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich aanmelden. “We hebben geen strakke bovengrens. Als iemand van veertig denkt: ‘dit is iets voor mij’, dan is die ook welkom. Ik moet er wel bij zeggen, dat er een beperkt aantal plekken is”, licht Marijke de Wijs toe. Aanmelden kan via mdewijs@teamsportservice.nl.