JULIANADORP - “Ik zie dat er in de Schooten veel gebruik van gemaakt wordt. Dus ik verwacht dat het hier in Julianadorp ook een geslaagd project wordt. Daarom open ik hierbij het tweede Ommetje”, zei sportwethouder Peter de Vrij, terwijl hij het lint boven de Ommetje-tegel in Middelzand doormidden knipte. Dinsdag 8 maart was de officiële opening van de drie kilometer lange wandelroute door het dorp. De deelnemers van de wekelijkse wandelgroep en groep 7/8 van De Kameleon liepen mee op deze zonnige ochtend.

De Ommetjes zijn een initiatief van Team Sportservice. De gemeente Den Helder zorgt voor de speciale tegels die de route moeten wijzen. Budget is bovendien vrijgekomen uit het Helders Sportakkoord.

Blijkbaar nogal gewild
“Heel handig zo’n route. De kleurige tegels wijzen je de weg. En ik wist niet dat we zulke mooie hadden laten maken. Ze zijn blijkbaar nogal gewild, want de oplettende burger heeft ons getipt dat er hier en daar eentje verdwenen was”, lacht de wethouder. “Maar die vullen we dan direct weer aan.”

Oppepper voor het brein
Het Ommetje is in het leven geroepen door de Hersenstichting. Elke dag een stuk wandelen is goed voor lijf en leden en bovendien een oppepper voor het brein, blijkt uit onderzoek. De Hersenstichting benaderde neuropsycholoog Erik Scherder om het gezicht van het Ommetje te worden en sindsdien is het een zeer populaire app om je dagelijks te motiveren een blokje om te gaan.

Een kilootje extra
“Wij zijn met de Ommetje-routes gestart in de tijd dat we niet zoveel mochten op gebied van sporten. En corona heeft er bij veel mensen voor gezorgd dat er een kilootje bij gekomen is. Ja ook bij mij, dat geef ik eerlijk toe”, lacht Peter de Vrij. “Daarom vind ik dit zo’n mooi initiatief. Wandelen is goed voor je.”

Diabetes Challenge
Karin en Diana lopen mee tijdens op de opening van de tweede route. “We liepen eerder mee met de Diabetes Challenge. Team Sportservice heeft dat opgezet. Twintig weken aaneengesloten wandelen in een groep. En dat doen we nog steeds. Elke woensdag, half vier. Meestal vanaf voetbalvereniging JVC, maar ook wel eens ergens anders. Dat delen we met elkaar in onze appgroep. Als iemand mee wil lopen, dan is die van harte welkom. Er is plek voor iedereen.” Belangstellenden voor deze wekelijkse wandelgroep kunnen contact opnemen met Lydia van Noord van Team Sportservice: lvannoord@teamsportservice.nl.