JULIANADORP - Op donderdag 21 januari wordt de Zitloze Werkdag georganiseerd. Nederland is Europees kampioen zitten en dit wordt versterkt door het thuiswerken. Dit is niet goed voor de gezondheid. Tijdens de Zitloze Werkdag wordt werkend Nederland uitgedaagd om 25% van de tijd te gaan staan en te bewegen. Dit is mede geïnitieerd en bedacht door de Paralympische rolstoelbasketballers waaronder Saskia Pronk uit Julianadorp, omdat we veel kunnen leren van deze sporters op het gebied van vitaliteit.

Veel valt er te leren van de Paralympische sport. De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten veel zitten, waardoor zij op een andere en bewuste manier omgaan met voeding en bewegen. Zij weten hoe je fit kan blijven en wat een goede zithouding is. Saskia Pronk woont in Julianadorp en is rolstoelbasketballer. “Bewegen is voor iedereen goed en niet alleen na werktijd. Je krijgt er juist weer energie van en door te bewegen spreek je collega’s ook weer op andere manier. Ondanks dat ik de hele dag zit, ben ik wel fit doordat ik de hele dag beweeg!”

Het kantoorpersoneel zit bijna net zoveel. Gemiddeld zitten we in Nederland 7,5 uur per dag. En dat vergroot de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, pezen en gewrichten. De rolstoelbasketballers helpen werkend Nederland om fit en vitaal te worden.

Een vitale werkvloer
Door de intelligente lockdown werken steeds meer mensen thuis. De werkomgeving is hierdoor veranderd; we maken op een andere manier met elkaar contact en werken vanuit een vaak niet ideale thuiswerkplek. 41% van de thuiswerkers geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten en 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut.

Bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma, de zitexpert bij Sitness, geeft aan dat het te lang zitten in dezelfde houding juist de klachten veroorzaakt: ‘Het regelmatig bewegen, ieder uur/half uur, smeert de gewrichten en zorgt ervoor dat deze klachten niet ontstaan of verergeren. De houding in de stoel of de manier van zitten is eigenlijk van ondergeschikt belang.”

Zitloze Werkdag 2021

Op 21 januari kan iedereen meedoen met de Zitloze Werkdag. Het doel van deze dag is om werkend Nederland te laten ervaren dat bewegen onder werktijd op een hele gemakkelijke manier kan en wat het je fysiek en mentaal gaat opleveren als je 25% minder van de tijd zit.
We willen Nederland gezond laten zitten voor een vitale werkvloer!

Om 9.15 uur geven twee rolstoelbasketballers de warming-up, dit wordt online gedaan via een livestream. Elk 90 minuten wordt er een video gedeeld waarin een rolstoelbasketballer een oefening uitlegt om het zittend werken te doorbreken. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Meld je gratis aan!
Bedrijven kunnen zich gratis aanmelden via de website: www.sitness.nl/zitlozewerkdag. Ook individuen kunnen zich aanmelden, maar we zouden het fantastisch vinden als we uiteindelijk zoveel mogelijk bedrijven de Zitloze Werkdag kunnen laten ervaren, voor een vitaal werkend Nederland.