ALKMAAR - Wat op papier een topper moest zijn is nooit een echte wedstrijd geworden. AZ heeft zondagavond kennis gemaakt met de ongekende dadendrang van PSV en werd binnen een stief kwartier na aanvang volkomen afgeschminkt door de Brabantse koploper. Die vervolgens het duel gecontroleerd uitspeelden naar een ruime zege: 0-4.

De laatste eredivisiewedstrijd van 2023 werd geopend met een strafschop op advies van de VAR nadat keeper Verhulst onbesuist een trap uitdeelde naar Malik Tillman. Aanvoerder Luuk de Jong toonde zich koelbloedig vanaf elf meter. AZ bleek nog niet bekomen of de Eindhovenaren snelden alweer door de Alkmaarse defensie en na een combinatie tussen De Jong en Ismael Saibari wist laatstgenoemde de 0-2 te maken. Na een kwartier was de spanning in de zogenaamde topper al volledig weg toen Tillman op links Sergino Dest wist te bereiken die Verhulst diagonaal verschalkte.

Terwijl het thuispubliek de witte zakdoekjes tevoorschijn haalde grijpt trainer Pascal Jansen nog voor rust in met drie wissels. Veel soelaas bracht het de thuisploeg niet, want de tweede helft is nog geen kwartier oud als PSV de Alkmaarders nog meer pijn doet. Nu komt de voorzet van Saibari en maakt De Jong zijn 120e goal in dienst van PSV waarmee hij de legendarsische Coen Dillen passeert en alleen Willy van der Kuylen voor zich heeft op de PSV-topscorerslijst aller tijden. Voor AZ, dat pas in de 64e minuut de eerste kans van de wedstrijd krijgt via invaller De Wit, is er dan al geen eer meer te behalen en men verliest de derde plaats dan ook aan FC Twente.

AZ - PSV 0-4 (0-3)

9. Luuk de Jong (pen.) 0-1
11. Ismael Saibari 0-2
16. Sergino Dest 0-3
57. Luuk de Jong 0-4