DEN HELDER - Corona heeft voor veel ellende gezorgd. Maar cijfers wijzen ook uit dat meer dan vijftig procent van de Nederlanders sindsdien regelmatig op de pedalen klimt. Dat is dan weer goed nieuws. Logisch gevolg is dat de fietsverkoop ook in de lift zit. En daarmee de e-bike. Een fiets die niet voor iedereen even makkelijk te hanteren is. Een van de redenen voor Team Sportservice om fietslessen aan te bieden. De fietscursus begint maandag 14 juni op het terrein van wielervereniging HRTC DOK in de Schooten en duurt vier weken.

Half februari werden veertien buurtsportcoaches van Team Sportservice de trotse eigenaar van het certificaat Fietsinstructeur. De Helderse Tessa Scholte was daar een van. “We hebben heel veel geleerd. Op allerlei fietsen gefietst om te voelen wat de verschillen zijn. Ook een e-bike en een driewieler. Het fietst allemaal weer anders en je moet er dus wel even aan wennen. Om mensen veilig op de weg te laten fietsen, willen we deze ondersteunende lessen aanbieden. Het terrein van DOK is een uitgelezen plek. Het is royaal, makkelijk bereikbaar, heeft voldoende parkeergelegenheid en je rijdt niet gelijk in de kijker, zodat de deelnemers zich op hun gemak voelen.”

Persoonlijke wensen

De fietslessen worden in kleine groepen gegeven. “Ik wil vooral ingaan op persoonlijke wensen. Voor de een is dat op- en afstappen, voor de ander leren fietsen op hun nieuwe elektrische fiets en weer een ander vindt het misschien lastig om balans te houden tijdens het omkijken. Daarom vraag ik bij inschrijving aan iedereen waar hij of zij behoefte aan heeft. Dan kan ik dat voorbereiden”, licht Tessa Scholte toe.

Meerdere leenfietsen
Het kan zelfs zo zijn dat de deelnemer zelf nog geen fiets heeft. “Geen probleem. Wij zorgen voor meerdere leenfietsen. Hoewel het altijd prettiger is om op je eigen fiets te fietsen. Dus als je er een hebt, zou ik zeggen: neem die mee.”

Aanmelden
De eerste les is maandag 14 juni van 13.00 tot 13.45 uur. Bij veel aanmeldingen komt er een tweede uur. De kosten bedragen 20 euro voor de vier bijeenkomsten. “Later willen we ook fietslessen gaan aanbieden aan nieuwe Nederlanders. Maar eerst eens beginnen met deze kleine groepen”, lacht Tessa Scholte.

Aanmelden kan via het mailadres van de buurtsportcoach: tscholte@teamsportservice.nl of via het telefoonnummer van Team Sportservice: 0223-684726.