DEN HELDER - Op zondag 6 augustus is het tweede gratis concert in het Timorpark. Dit keer is het de beurt aan ERWIN NYHOFF. Van Pinkpopartiest tot afwasser, en weer terug als finalist bij The Voice of Holland: geen enkele Nederlandse artiest heeft zo’n grillige carrière achter de rug als Erwin Nyhoff.

In het begin van de jaren negentig is hij al te vinden op de Nederlandse poppodia. Het nummer You still think wordt een nederpop-klassieker en een enorme radiohit. Nyhoff is op dat moment frontman van The Prodigal Sons; met de debuutplaat Wine of Life (1993) toert de band langs alle belangrijke poppodia, inclusief Pinkpop en Lowlands. Nyhoff speelt in het voorprogramma van Pearl Jam en Alanis Morissette en wordt tot twee keer toe uitgenodigd op het Amerikaanse South by Southwestfestival in Austin, Texas. Een tweede plaat volgt, evenals nieuwe singles. The Prodigal Sons geven, in wisselende bezetting, honderden optredens in Nederland.

Maar dan zijn The Prodigal Sons uitgespeeld. De rek is eruit. Nyhoff gaat verder als soloartiest, met een slechts gitaar en een nieuwe plaat: Take your time. Opgenomen in Amerika, bij een grote platenmaatschappij. Door problemen aldaar raakt het bejubelde, (recensenten zijn zéér enthousiast) soloproject van Erwin Nyhoff in de vergetelheid. Om het hoofd boven water te houden, neemt Nyhoff – tussen het spelen door, want Nyhoff is altijd blijven optreden – allerhande baantjes aan. Om vier uur in de ochtend brengt hij kranten rond aan krantenbezorgers. Hij wordt afwasser in de keuken van een bedrijfsrestaurant van een vrachtwagenbouwer. Dit moet anders, beslist Nyhoff.

Door overal (feesten, cafés, festivals, bruiloften) op te treden, kan hij weer leven van de muziek. En iedereen die hem ziet optreden vraagt zich af: waarom is die man met die gitaar niet wereldberoemd in Nederland? Dat laatste zal niet lang meer op zich laten wachten, als Nyhoff besluit zich te kandideren voor de tv-talentenjacht The Voice of Holland. Zijn cover van Bruce Springsteen’s The River zorgt ervoor dat de hele jury binnen enkele seconden dolgraag met hem wil werken. Nyhoff wint de finale niet, maar een nieuwe generatie muziekliefhebbers heeft hem in de armen gesloten..

De afgelopen jaren reisde Nyhoff (al dan niet met eigen band) ook weer langs grotere podia in zowel het club/festival als theatercircuit. Concerten op Nederlands grootste festival De Zwarte cross, in Koninklijk theater Carré en in poptempel Paradiso, Amsterdam. Hij deed verschillende succesvolle theatertournee’s, zoals “Woodstock The Story”, “ In the Footprints of Springsteen”, “Elvis The Music” Cuby’s Blues”e.a. Tussen deze grotere voorstellingen door reist Erwin ook samen met zijn gitaar door het land. Het repertoire dat hij solo brengt is een ‘reis door de tijd’ en tegelijkertijd ook een reis door Erwin’s leven zelf, met songs van Elvis Presley, The Beatles, Stones, Dillan, Springsteen, CCR, Bowie,U2 e.v.a.

Twintig jaar later weten we: deze verloren zoon gaat ons nooit verlaten. Erwin Nyhoff komt altijd weer terug.

De gratis voorstelling begint om 14.30 uur en wordt aangeboden door de Helderse Serviceclubs en Vrienden van Den Helder.