AMSTERDAM - Amsterdam is voorbereid op het jaarlijkse hoogtepunt van de Pride: de Canal Parade op zaterdag. Met de botenparade varen 80 boten in optocht door de grachten. Feestelijk, ludiek en vooral uitbundig: alles voor aandacht voor de rechten en vrijheid van LHBTIQ’ers. De Canal Parade start om 12.30 uur en vaart de route Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok. Dit jaar is het thema HEROES.

Handhaving en Toezicht
Komend weekend zijn in de stad circa 200 medewerkers van Handhaving en Toezicht aan het werk. Zij dragen bij aan een goed verloop van het evenement. Zo zijn er handhavers en toezichthouders die verkeerd geplaatste fietsen en auto’s verplaatsen en handhavers die controleren of ondernemers zich houden aan hun vergunning.

Eigen bootje
Waternet start donderdag 2 augustus met het maken van een veilige doorgang voor alle deelnemende boten. Zij slepen boten die langer dan 10 meter zijn weg uit de Prinsengracht. Wilt u met uw bootje (korter dan 10 meter dus) langs de gracht liggen? Zorg dan dat u zaterdag vóór 10.00 uur een plekje hebt gevonden. Boten mogen vanaf zaterdag 4 augustus om 10.00 uur 's ochtends tot zondag 5 augustus om 8.00 uur 's ochtends niet de Prinsengracht invaren. Na afloop van de botenparade blijft dit zo. U kunt dus wel met uw bootje weg, maar u kunt de Prinsengracht niet opnieuw invaren. Zie voor meer info: www.waternet.nl

Gastheren en -vrouwen
Handhavers houden ook, samen met de Amsterdamse Reddingsbrigade, toezicht op het water. Gastheren en gastvrouwen staan op het Amstelveld om fietsers de weg naar de fietsenstalling te wijzen. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt. De meldkamer zorgt ervoor dat meldingen die binnenkomen via 14 020 worden doorgezet en dat handhavers op straat hun werk veilig kunnen doen. Speciaal voor de Pride dragen alle handhavers een regenboogepaulet.

Plassen of pijn?
Komt voor: u moet naar de wc. Komt ook voor: u verzwikt uw enkel. Alle toiletvoorzieningen en EHBO’s staan op de digitale kaart op www.amsterdam.nl/pride. Hier ziet u ook de wegafsluitingen.Het belooft zonnig en lekker warm weer te worden. Tip van de GGD: drink voldoende water, smeer je goed in en draag lichte kleding.

Gratis vaccinatie
De GGD Amsterdam biedt homo-/biseksuele mannen tijdens de Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B. Verpleegkundigen van de GGD Amsterdam zijn tijdens de Pride aanwezig op:
Vrijdag 3 augustus: Westermarkt, homomonument 19.00 – 23.00 uur
Zaterdag 4 augustus: Reguliersdwarsstraat 33-H van 14.00 – 19.00 uur
Een afspraak maken is niet nodig. Meer informatie over het gratis hepatitis B-vaccinatieprogramma vindt u op ggd.amsterdam.nl.

Regenboogzakken
Het opruimen en afvoeren gebeurt snel en effectief tijdens de feestelijkheden én natuurlijk na afloop. Langs de route en bij de straat- en pleinfeesten komen 1000 extra afvalbakken en 500 minicontainers voor glas. 125 jongeren delen gedurende de dag vuilniszakken uit langs de route en op het water. Horecaondernemers langs de route krijgen van de gemeente speciale regenboogzakken voor het verzamelen van hun afval. Na het feest gaan er ook helden aan de slag: zo’n 150 reinigers zorgen ervoor dat de stad er snel weer schoon bij ligt.

Plastic vissen
Op zondag 5 augustus gaan de drijfvuilvissers van Waternet de grachten op om al het plastic en andere troep uit de grachten te vissen.

Amsterdam vaart mee
Burgemeester Halsema vaart mee op de gemeenteboot. Ook ambtenaren van de gemeente Amsterdam varen mee en dragen hun liefde op voor de alledaagse helden van de stad
.