DEN HELDER - Het botanische kassencomplex Hortus Overzee, verborgen in de binnenstad van Den Helder, wil genoeg geld bij elkaar krijgen om mee te helpen aan de bouw van een nieuw park in Rikuzentakata. De Japanse stad werd in 2011 door een aardbeving en een daarop volgende tsunami verwoest. Bijna 2.000 mensen raakten vermist of kwamen om het leven.

"Mensen wonen er nog steeds in containers", vertelt Melany Tegelberg van Hortus Overzee. "Ook de gemeente werkt nog steeds vanuit containers. Het is heel vreemd om door een stad te rijden die bijna alleen uit containers bestaat."

De wederopbouw is in volle gang. Vanuit de bergen is gruis richting het dal gebracht als nieuw land, waardoor het er grauw en grijs is. "We willen daar een park helpen bouwen. Een mooi park van ongeveer 9 bij 9 meter. Ook andere landen doen mee. We willen er een vlindertuin maken zodat kinderen die vlindertjes om hun hoofd zien dwarrelen. Het moet de kinderen weer hoop bieden."

Donaties
Er is een hoop geld nodig om het plan te realiseren."We hebben 20.000 euro nodig. Ik hoop zo dat mensen een donatie willen doen." Komende donderdag wordt in de Hortus Overzee een lezing gehouden en komende zondag wordt er een Japanse dag gehouden, waarvoor ook de Japanse Ambassadeur naar Den Helder komt. Er zijn die dag allerlei workshops en presentaties die de eet, drink- en kunstcultuur laten zien.

De entree voor de donderdag is 8 euro, de Japanse zondag is gratis. Alle opbrengsten van bijvoorbeeld koffie en thee zijn voor de aanleg van het nieuwe park in Rikuzentakata.