DEN HELDER - De Nederlandse altvioliste Laurens Moreno en de Hongaarse cimbalist Bandi Váradi spelen op zondag 10 maart om 15:30 in de Kerk in Callantsoog. Hun muzikale vriendschap leidde tot dit bijzondere duo en zij putten onder andere uit het grote en oude repertoire van de Hongaarse zigeunermuziek. Ze aquerelleren met deze unieke combinatie van instrumenten hun eigen versie op het palet van de muziek in Nederland.

Lang geleden hoorde Laurens Moreno een plaat van een Hongaarse zigeunerorkest uit de jaren ‘30 op een opwindgrammofoon en ze was verkocht voor de Hongaarse zigeunermuziek. Ze studeerde altviool bij Esther Apituley aan het conservatorium en speelde onder andere met de kunstenaar Armando, die zelf ook een groot liefhebber van Hongaarse zigeunermuziek was.

Op haar weg ontmoette ze de cimbalist Bandi Váradi die deze muziek van huis uit kent en is opgegroeid in Boedapest. Zijn delicate stijl van spelen op dit mysterieuze instrument is alom geroemd. Nu woont hij in Nederland en vormen ze samen een duo. Ze waren verrast door de romantische klanken van de combinatie van altviool en cymbaal en legden dit ook vast op de CD ‘Az út - De weg’.

Laurens moreno doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de wortels van de Hongaarse zigeunermuziek, hier in Nederland en in Boedapest. Ze verzamelt soms eeuwenoude liederen en brengt die opnieuw tot leven.

Nu, in het voorjaar van 2019 in Noord-Holland, laat ze samen met Bandi Váradi een schat aan interpretaties horen en licht deze ook toe. Zij brengen een antieke cymbaal en grammofoon mee, die met hun bijzondere klankkleur herinneren aan vervlogen tijden. Oud en nieuw laten horen dat de Hongaarse muziek springlevend is.

Zij nodigen u graag uit voor een gezellige middag met muziek en een drankje in de pauze.

- Het Laurens Moreno Ensemble: Laurens Moreno (altviool) Bandi Váradi (cymbaal)
- Hongaarse zigeunermuziek
- Kerk op Kerkplein 1 in Callantsoog
- Zondag 10 maart
- Aanvang: 15:30
- Entree: €15,- inc. een drankje in de pauze
- Meer info en kaartjes: www.laurensmoreno.com of ter plekke.