DEN HELDER - “Er is toch niets gezonder dan lachen”

Een leuke en inspirerende plek. Dat is voor acteur en schrijver Jon van Eerd altijd het uitgangspunt bij zijn voorstellingen waarin de komische figuur Harrie Vermeulen de hoofdrol speelt. “Het blijft na al die jaren nog steeds boeiend om met Harrie aan de gang te gaan”, vertelt Jon van Eerd. Zijn nieuwe voorstelling “Harrie Neemt de Benen” is binnenkort in het hele land te zien.

“Bij het schrijven van een nieuwe voorstelling is de plek vaak het uitgangspunt. De ene keer is dat een boot of een hotel. Dit keer is dat een politiebureau”, vertelt Jon van Eerd. “Het leuke vind ik om het publiek op het verkeerde spoor te zetten. Aan het einde heeft de voorstelling altijd een leuke twist als verrassing.”
Voor de acteur is het belangrijk dat het publiek actief meeleeft met de voorstelling. “Het is niet fijn als mensen onderuit gezakt in de stoelen hangen. Dan zorg ik met mijn trukendoos er wel voor dat ze alert blijven”, lacht hij. Jon van Eerd heeft een enorme theaterervaring en kent zijn publiek als geen ander. “Voor een zaal van 400 man spelen is anders dan voor een zaal van 1200 man. Dat is toch een logger apparaat en moet je anders te werk gaan. Ook de dag van de week verschilt in de energie. Doordeweeks zijn de mensen overdag naar het werk geweest en zit er meer energie in de zaal terwijl op een gezapige zaterdag de mensen wat minder actief zijn”, vertelt hij. Jon van Eerd kan zich qua publiek overigens verheugen op een gevarieerde groep mensen. “Ik vind het fijn om te zien dat alle leeftijden bij mij in de zaal zitten ook 20-ers en 30-ers en, hoewel ik geen familievoorstelling maak, kunnen kinderen van een jaar of 12 het prima waarderen.”

In “Harrie Neemt de Benen” speelt Jon van Eerd de politieagent Harrie die samen met zijn neef Barrie een huis van plezier probeert op te rollen. Echter de twee dienders zijn niet al te snugger en madame Claude en haar assistente Natalie zijn de twee steeds te snel af. “Ik ben enorm blij met de cast van Joey Schalker, Margo Dames en Arie Cupé. Het is heerlijk om met deze mensen te werken”, zegt Jon van Eerd. “En natuurlijk met mijn vaste regisseur Caroline Frerichs met wie ik de technieken van komische theaterstukken deel. Humor doorkruist mijn werk maar ik zou het niet echt in een hokje kunnen stoppen. Het is een combinatie van veel genres. Het fysieke van Mr Bean zit erin maar ook de pure klucht van John Cleese en ook brutaal cabaret.”

Wat voor Jon van Eerd als een paal boven water staat is dat het publiek van Harrie moet houden. “Juist in deze ingewikkelde tijden hoop ik met mijn voorstelling de mensen mee te kunnen nemen op een mini-vakantie waarbij ze corona even vergeten en meegaan in een achtbaan van plezier. Dat is echt het doel van onze voorstelling”, zegt hij. “En wees nou eerlijk. Er is toch niets gezonder dan lachen.”

Harrie Neemt de Benen is vanaf heden te zien in theaters door heel het land. Kijk voor speeldata en kaarten op www.pretpakhuis.nl. Op vrijdag 25 februari is de voorstelling te zien in Theater De Kampanje in Den Helder. Kijk voor kaarten op www.kampanje.nl.