DEN HELDER - Journalist Peter Brusse schreef met ‘Onder de mensen’ een bijzonder portret van zijn vader, die in de negentiende eeuw als landloper rond Den Helder zwierf. Dinsdagavond 23 januari komt hij naar school 7 om over zijn boek te vertellen.

Geboren in 1873 in Amsterdam, vertrok M.J. Brusse in 1894 naar Rotterdam waar hij zijn naam en faam verwierf. Hij ontpopte zich tot sociaal bewogen journalist, die de armoede en ellende beschreef aan de zelfkant van de samenleving. Zijn stijl en vorm van reportages waren nieuw en persoonlijk. Vermomd als zeeman ervoer hij aan den lijve hoe zeelieden werden afgeperst en bestolen. In stinkende sloppenwijken liet hij alleenstaande en wanhopige moeders en werkloze vaders aan het woord.

In het boek ‘Landlooperij’ schreef Brusse sr. over zijn belevenissen als landloper samen met zijn vriend oud-zeeman Toon. Zij maakten zwerftochten in en rond Den Helder en ze gingen zelfs naar Texel.

Brusse schetst niet alleen met groot inlevingsvermogen en veel kennis van zaken het meeslepende leven van zijn vader als journalistieke pionier, ook reconstrueert hij hoe Nederland er aan het begin van de twintigste eeuw voor stond. Een aangrijpende beschrijving van de armoe en ellende, schooien en stropen, in een Nederland van een eeuw geleden.

Peter Brusse is schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal. Hij raakte bij het grote publiek bekend als verslaggever in Londen. Deze lezing wordt samen georganiseerd met de Helderse Historische Vereniging. In de pauze is er gelegenheid om een boek te kopen en te laten signeren.

Lezing Peter Brusse op dinsdag 23 januari

in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, aanvang 19.30 uur, toegang 6 euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.