DEN HELDER - Op zaterdag 4 en zondag 5 februari verandert de unieke locatie De Kampanje in één grote urban playground met ruim baan voor alles wat de nieuwe generatie beweegt.


Van spectaculaire urban sports wedstrijden op een skatebaan tot street culture performances en verrassende optredens. De organisatie verwacht actieve deelnemers met toppers in verschillende disciplines, bezoekers en passanten. Maakt dat nieuwsgierig?

Express yourself!

Het Urban Culture Festival biedt een uniek podium voor zowel beginnende als gevestigde talenten en initiatieven in verschillende street culture disciplines. Iedereen kan aanhaken en op eigen niveau meedoen. Onderdelen zijn Afrodance, Breaking, Graffiti, Capart, Hiphop, Street Art, Streetdance en Spoken Word. Highlights zijn de Helderse Dance Demo door diverse Helderse dansgroepen, skaten, BMX demo’s en workshops door Dez Maarsen, demo’s en workshops van wereldkampioen Groundmovs straatvoetballer Nasser El Jackson, VR workshops, Beat & Rap workshops, de SPOKEN Awards Finalistentournee, een Afrodance workshop door Precious Alvares de voorstelling Delusions van de jonge, ambitieuze choreograaf Jennifer Romen met haar gezelschap ‘Oxygen’ en de voorstelling FTBLL – Can you kick it van ISH Dance Collective met onder andere Achie Tarhouchi ,één van de beste en bekendste straatvoetballers van de wereld en speler van Los Barrenderos.

Tussendoor kunnen de bezoekers chillen op het foodplein en genieten van een gevarieerd aanbod van street food & drinks.

Het festival wordt georganiseerd door Theater de Kampanje, Team Sportservice Den Helder, Rik Niks, House of Dance, Jongerenwerk Den Helder en Triade; een krachtenbundeling van de lokale organisaties uit Den Helder.

Voorstellingen

Delusions

Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap ‘Oxygen’ indruk maakt met visueel werk vol strakke choreografieën en beeldende illusies.

Als urban dansmaker volgt ze een onorthodoxe route naar het theater. Ze maakte furore in danscompetities, televisieprogramma’s, in het commerciële circuit en als docent. Ze heeft een grote achterban, vooral van mensen die nauwelijks naar het theater gaan. Met haar eerste eigen, avondvullende voorstelling ‘Delusion’ bestormt ze de grote zalen. Hiermee komt haar wens uit om langere werken te creëren en om de lijn met haar al bestaande publiek door te zetten naar het theater. Met maar liefst 46 voorstellingen in heel Nederland onderstreept dit de behoefte aan haar werk.

‘Delusion’ wordt een visueel hoogstandje bestaande uit drie delen dat het publiek door het gebruik van illusies constant op het verkeerde been zet en hen meeneemt in een reis van een adolescent die volwassen wordt. Een verbluffende, ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde coming-of-age voorstelling die een breed publiek raakt.

Recensie(s)

Juryrapport Inspiratieprijs Prins Bernard Cultuurfonds - “Haar oog voor choreografie en het overbrengen van haar ideeën op jonge dansers is van ongekend hoog niveau en inspirerend voor eenieder die met haar werkt of van haar werk geniet. Creativiteit en innovatie zijn leidend in haar maakproces.”

Quotes Juryleden NBC World of Dance - “Ik voelde hoe je wilde dat iedereen elke beweging goed zou doen. Jij was de maestro van het orkest en het werkte perfect.” Ze zei dat het dat soort hart, liefde, passie en leiderschap nodig heeft en dat ze op het einde met de choreograaf Jennifer Romen wel kon huilen omdat het zo mooi was. "Het was perfectie!"

FTBLL – Can you kick it

ISH vangt straatvoetbal, freestyle voetbal en breaking in één spectaculaire choreografie.

ISH Dance Collective brengt een ode aan voetbal met de voorstelling FTBLL – Can you kick it. Begeleid door vette hiphop beats haalt choreograaf Marco Gerris streetskills naar het theater in deze wervelende productie. De internationaal gerenommeerde cast van freestyle voetballers, straatvoetballers (Achie Tarhouchi) en breakers knalt van het podium met flitsend voetenwerk, indrukwekkende powermoves en hypnotische danssequenties.

Dat juist Gerris met deze unieke combinatie komt is niet gek. Zijn liefde voor urban sports is al 20 jaar een belangrijke voedingsbodem voor zijn theatervoorstellingen met ISH Dance Collective. Zodra Gerris kennis maakte met het freestyle voetbal en straatvoetbal, grepen de disciplines zijn aandacht. “Ik ontdekte dat de bewegingen van de voetballers vergelijkbaar zijn met dans.” De winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2020 besloot vervolgens om er breakers naast te zetten. Gerris: “Tussen een breaking battle of een pannawedstrijd zitten dezelfde emoties. Je gaat de strijd aan met elkaar en probeert de beste moves te laten zien. Je wil beter zijn dan de ander.” FTBLL – Can you kick it vangt dat vuur en die passie in een spectaculaire choreografie met negen internationale toppers op het toneel.

ISH Dance Collective is een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin eigentijdse disciplines als hiphop dans, skating, freerunning en BMX centraal staan. Geïnspireerd door choreografieën die verstopt zitten in de stad, maakt ISH de poëzie van de straat zichtbaar. Wars van formats en restricties, zoekt choreograaf, artistiek leider en oprichter Marco Gerris al meer dan twintig jaar zijn weg buiten de gebaande paden.

Het festival is zaterdag van 14 tot 20 uur. De toegang tot het festival is gratis. Om 20.15 uur is de voorstelling Delusions van Oxygen. Kaarten voor deze voorstelling kosten € 25,-.

Zondag is het festival van 12 tot 18.30 uur, de toegang is gratis. Om 19 uur is de voorstelling FTBLL van ISH. Kaarten voor deze voorstelling kosten € 24,75.

Wil je mee doen aan een workshop, meld je dan aan via www.kampanje.nl


Programma zaterdag:

14.00 – 20.00 uur met vrije inloop

Skateland Kom lekker skaten en bmx-en.

Streetart/graffiti kom kijken naar professionele ‘spuiters’

Capart wil je een originele cap met graffiti? Laat hem hier maken.

Beat/Rapproductie leer rappen op toffe beats

VR workshop

Muziek &DJ’s

Scratchdemo’s

Via inschrijving www.kampanje.nl :

Oxygen Dance workshop 15.00 – 16.00 uur Leer een toffe choreo van Oxygen

Helderse DanceDemo alle scholen mogen meedoen met hun teams en per team een korte demo geven. 17.00 uur opgeven via kimsmit@kampanje.nl

Programma zondag:

12.00 tot 18.30 uur met vrije inloop

Skateland Kom lekker skaten en bmx-en.

Streetart/graffiti kom kijken naar professionele ‘spuiters’

Capart wil je een originele cap met graffiti? Laat hem hier maken.

Beat/Rapproductie leer rappen op toffe beats

VR workshop

Muziek &DJ’s

Scratchdemo’s

Voetbaldemo & workshops Nasser El Jackson 12:30 tot 16:30 uur

BMX-er Dez Maarsen demo’s en workhops 14.00 – 18.00 uur

Spoken Word optredens

Via inschrijving www.kampanje.nl :

Workshop ISH 14.00 uur

Workshop Afro Dance door Precious Alvares 16.00 uur

Dez Maarsen

Dez Maarsen uit Haarlem is één van de allerbeste BMX Flatlanders van de wereld. Hij speelt met verschillende soorten muziek en choreografieën waardoor hij als een van de weinige entertainers de sport weet om te zetten in ware kunstvorm. Dez beschikt over een echt showmanship waardoor hij zorgt voor optimaal entertainment. Hij geeft zowel shows als workshops. Zelf staat Dez bekend om de 380 Pressure Flip. Hij is de enige ter wereld die deze kan uitvoeren.

Highlights

1e plaats World Leisure Actionsport Kampioenschap

Halve finale Hollands Got Talent 2010

Deelname Red Bull Circle of Balance 2012

3e plaats WK BMX 2012

Regerend Nederlands kampioen

Nasser el Jackson

Wereldkampioen Groundmoves

Nasser is een straatvoetballer uit Tilburg en een echte allround straatvoetballer. De huidige wereldkampioen groundmoves beheerst zowel het freestyle voetbal als het pannavoetbal.

Nasser dankt zijn naam aan zijn broer, de straatvoetballegende Mo El Jackson. Zijn bewegingen waren even onnavolgbaar als die van Michael Jackson. Nasser is de getalenteerde opvolger van zijn broer. Tijdens shows combineert hij zijn creativiteit met snelheid waarmee hij geweldige momenten creëert. Spektakel gegarandeerd!

Precious Alvares

Precious begon op haar 3e met het volgen van lessen en heeft zich ontwikkeld tot een sterke allround danseres. Met haar crews Urban Issue en Afrokikos verzorgt zij showcases door heel het land. In 2014 was zij met Afrokikos bovendien te zien in de halve finale van Hollands Got Talent! Met het dansen, les geven en optreden leeft zij haar droom en weet zij haar leerlingen te motiveren. In 2015 is zij dan ook haar eigen crew gestart, genaamd Afro Generation, waarin zij talentvolle jongeren traint in Afro dans.

Luan Buleshkaj

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. De geboren en getogen Amsterdammer met Kosovaars-Albanese roots maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform 'Punchout Battles'. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Luan staat bekend om zijn woordspelingen, taalvondsten, ritme en krachtige voordracht.

Luan was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. In 2018 stond Luan in een bomvolle tent op Lowlands. In 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam, deed hij een TED Talk tijdens TEDxAmsterdam en trad hij op bij het Wintertuin Curaçao Festival op Curaçao.

Luan was al meerdere malen huisdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen. In 2020 was hij huisdichter bij een wekelijks programma van Pakhuis de Zwijger en won hij met zijn solovoorstelling ‘Leeuwenkind’ de Best of Fringe 2020 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en de Shaffy Cheque tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In 2021 organiseerde hij een week lang een spoken word-festival in Theater Bellevue, trad hij samen op met comedian Soundos El Ahmadi bij het VPRO-programma On Stage en werden hij en zijn compagnon Fouad Lakbir genomineerd voor de Culturele Prijs Noord-Holland 2021.