DEN HELDER - Woensdagavond 7 februari geeft kunsthistorica Karin Braamhorst in School 7 een kijkje in de keuken van het ‘schildersbedrijf’ uit vroeger tijden. In deze lezing gaat ze in op de herkomst van de heldere kleuren die men nu in elk pak viltstiften aantreft: zij waren soms het goud van vroeger.

Eeuwen geleden maakten schilders zelf hun verf van pigment met een bindmiddel. Hoewel de natuur ongelooflijk gul is met kleur, laat kleur zich niet zo makkelijk losmaken uit zijn natuurlijke omgeving. Hoe prettig zou het zijn wanneer men de spectaculaire kleuren van vlindervleugels gewoon met een kwastje van die vleugels kon strijken om ermee te schilderen? Maar van het frisse groen van gras, het blauw van vissenschubben, het zachte blosje van een meisjeswang viel geen verfstof te maken. Om pigmenten te krijgen moeten soms ingewikkelde omwegen worden bewandeld: het vergde vaak veel tijd, veel geld en vreemde technieken.

Karin Braamhorst is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel.

Kunstlezing op woensdag 7 februari in School 7, Keizersgracht 94, aanvang 19.30 uur, toegang € 8,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.