DEN HELDER - Theater de Kampanje, Triade huis voor de Kunsten en St. Nieuw & Diep hebben de handen ineen geslagen om een fantastisch evenement voor alle gitaarliefhebbers en gitaargeïnteresseerden te organiseren.

Jong en Oud. Iedereen die gitaar speelt en/of er graag naar luistert. Maar ook familie en vrienden van degene die gaan optreden. Het is een festival voor inwoners van Den Helder en omstreken.

Het gaat om leren, enthousiasmeren, samenspelen, het plezier van het gitaarspelen en genieten van de professionals. Het is voor iedereen van Den Helder en omstreken gratis toegankelijk alleen voor de twee eindconcerten wordt € 15,- gevraagd.

Er zijn in Den Helder veel gitaarliefhebbers. Dat zie je aan het aantal leerlingen dat lessen volgt bij de diverse muziekscholen, maar je ziet het ook aan het aantal amateurbandjes dat Den Helder rijk is. Alleen een gitaarfestival dat had Den Helder nog niet.

Het Helders Gitaarfestival begint met workshops en masterclasses waaraan je gratis kunt meedoen. Opgeven via de Kampanje en Triade. Bijvoorbeeld een Kampvuur/4 chord workshop olv Marit van Brummelen, een fingerstyle workshops door Mart Hillen en een workshop kampvuurgitaar. Voor kinderen die nog geen gitaar spelen, of net begonnen zijn, hebben we ook een speciaal programma. De ontdekkingsreis naar de gitaar met daarbij de mogelijkheid om aansluitend de gitaar uit te proberen tijdens de workshop gitaar voor beginners olv Nicolay Totev.

Er is een open podium voor (semi) amateurs. Iedereen die gitaar speelt kan hier aan deelnemen, maar vol is vol. En opgeven van tevoren is een mus via de Kampanje.
Er is een onderdeel Samen olv Frank Kooijman. Hier wordt een bekend gitaarnummer samen gespeeld. Eerst een repetitie en daarna de uitvoering. Hoe meer deelnemers, hoe beter.

Programma Helders Gitaarfestival

Vergaderzaal
16.00 – 16.30 uur Kennismaking met de gitaar t/m 12 jaar olv Nicolay Totev
16.45 – 17.30 uur Kampvuur/ 4 chord workshop olv Marit van Brummelen
18.00 – 18.30 uur Kennismaking met de gitaar vanaf 13 jaar olv Nicolay Totev
Kleine zaal
16.00 – 17.00 uur Workshop Mart Hillen Fingerstyle/fingerpicking
17.00 – 17.30 uur optreden Mart Hillen
19.00 – 20.00 uur klassiek gitaar concert
Stadshal
16.00 – 17.00 uur Repetitie Samen olv Frank Kooijman
17.15 – 17.45 uur Gitaarorkest Triade olv. Nicolay Totev
18.00 – 18.15 uur Uitvoering Samen olv. Frank Kooijman
20.30 – 22.30 Gumbo Kings

Grote zaal
20.15 uur Concert Ed Struijlaart

Foyer Grote zaal
Vanaf 16.00 Open podium akoestische gitaar singersongwriters/duo’s/trio’s. Ed Struijlaart

Na het succes van Gitaarmannen, Ed Struijlaart’s eerste theatertour, is het tijd voor het langverwachte vervolg. In Gitaarmannen 2 brengt Ed een muzikale ode aan het album ‘Unplugged’ van Eric Clapton.

Als tiener raakte Ed zijn interesse voor de gitaar kwijt. Bijna had hij deze liefde zelfs opgegeven. Totdat er een plaat uitkwam die alles veranderde: ‘Eric Clapton - Unplugged’. Het werd de meest legendarische MTV Unplugged sessie ooit waarvan het live-album 26 miljoen keer over de toonbank is gegaan. In 2022 is het exact 30 jaar geleden dat Clapton deze legendarische sessie opnam voor 300 man publiek in Bray Studio’s, net buiten Londen. Het was toen de zuurstof die Ed’s gitaarvlam nodig had. Nadat Ed het iconische intro van ‘Layla’ hoorde wist hij het zeker: “Ik ben een gitaarman.”

Na een periode waarin er bijna geen livemuziek meer mogelijk was, gaat hij terug naar zijn inspiratiebron. Geeft het hem weer nieuwe energie voor de komende 30 jaar?

Gumbo Kings
Dampende bluesrock uit Haarlem. Messcherpe gitaarlicks, gemene bluesharp, scheurend orgel en een strak ritme-duo met een hoog octaangehalte. Melting Pot van urgente New Orleans Funk, smakelijke Memphis Soul en gruizige Delta Blues als knallende afsluiting van het Helderse Gitaar Festival 2022.