DEN HELDER - Hoe donker is het donker? Tijdens deze excursie in het kader van de Nacht van de Nacht neemt een gids van Landschap Noord-Holland je mee het donker in. De wandeling gaat door de Noordduinen, dus zonder straatlantaarns.


Wat doet het donker met je ogen, hoe donker is het op zee?

Bos, duinen en strand
In de schemer wandelen, prikkelt zintuigen die je normaal wat minder gebruikt. Het gevoel, de reuk en vooral het geluid maken deze nachtelijke wandeling bijzonder. Je ontdekt tijdens deze excursie hoe mooi de nacht is.Of het nu in het bos is, door de duinen of aan het strand!

Een beetje dimmen
De Nacht van de Nacht is een moment waarin je samen met de gids stilstaat bij de hoeveelheid licht die er 's nachts in ons land te zien is. Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Denk aan de vele verlichte gebouwen, reclameborden en straatverlichting. Kan die lichtvervuiling niet een beetje dimmen? Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor de dieren. Kortom, plekken waar het nog donker is 's nachts, zoals in de duinen rondom Den Helder moeten gekoesterd worden. Maar wat kun je nog zien bij het licht van de maan en de sterren? Bijna volle maan. De 28e oktober is er ook een gedeeltelijke maansverduistering van ongeveer 10%. Welke nachtdieren kom je tegen?
Je loopt buiten de gebaande paden, dus trek goede wandelschoenen aan. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zaterdag 28 oktober 2023 van 21:00 tot 23:00 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats Steakhouse Duinoord; Jan Verfailleweg 622; 1783 BW Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl